MALATYA / YEŞİLYURT - Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Tekstil alanı, yüksek ihracat performans ve potansiyeli ile ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Tekstil Türkiye´nin toplam ihracatının % 38´ini oluşturmaktadır. Ülkemizde özellikle İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri, Tekirdağ, Çorlu gibi il ve ilçelerimizde tekstil sektörü yoğunlaşmıştır. Tekstil sektörü hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de istihdam alanı yaratmaktadır.

Türk tekstil sektörü, iplikten başlayarak, geniş ve güçlü bir üretim yelpazesi ve kapasitesine sahiptir. İğ sayısı itibari ile dünyada altıncı, rotor sayısında dördüncüdür; dokuma ve örgü kapasitesi AB kapasitesinin dörtte biri, terbiye (boya, baskı, apre) kapasitesi AB düzeyindedir.

ALANDA BULUNAN MESLEKİ DAL

Endüstriyel Dokuma

Okulumuzda sadece Endüstriyel Düz Örme Dalı bulunmaktadır. 10. Sınıfta tekstil teknolojisi alanı hakkında temel bilgi ve beceriyi kazanan öğrenciler sene sonunda dal seçimi yaparlar. Öğrenciler seçtikleri dalda eğitimlerini sürdürürler. Tekstil

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Tekstil alanında çalışmak isteyenlerin görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanması, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ayrıca meslekî eğitim almış olması gerekmektedir.

Tekstil alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar, görevini yaparken bireysel çalışabilecekleri gibi ekip hâlinde de çalışabilirler. Alanın altındaki meslekler çeşitli ham madde ve makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Tekstil alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilirler. Tekstil teknolojisi alanı mezunu olan bir kişi;

• Triko işletmelerinde
  • Düz örme konfeksiyon
  • Dokuma sektöründe, desinatörlük
  • Fason takip elemanı,
  • Kalite kontrolcü

vb. alanlarda yaygın olarak çalışma imkânına sahiptir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Okulumuzda bu alanda öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler meslek yüksekokullarının;

• Halı, kilim,
  • Halıcılık,
  • Tekstil

bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde;

• Tekstil Öğretmenliği,
  • Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği,
  • Tekstil Mühendisliği

bölümlerinde lisans öğrenimlerine devam edebilirler.

Ayrıca ön lisans programlarını başarı ile bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde;

• Tekstil,
  • Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği,
  • Tekstil Öğretmenliği,
  • Tekstil Mühendisliği,
  • Tekstil Tasarım,

Lisans programlarına devam edebilirler.

Tekstil

MESLEKİ VE TEKNİK ÖĞRETİM YAPAN OKUL MEZUNLARINA SAĞLANAN HAKLAR

1- Mezunlarımıza 4702 sayılı Yasa ile “Meslek Yüksek Okullarına sınavsız girme hakkı” tanınmıştır.

2- 4 yıllık Fakültelere girişte için %10 oranında kontenjan tanınmıştır.

3-Endüstri meslek lisesi ve çok programlı liselerin bu okullarda uygulanan programlarında mezun olanlar 3795 sayılı kanuna göre,TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.

4-Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanlar, üniversiteye girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavlarına katılma hakkına sahiptirler.

5-Öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında, alanlarının devamı niteliğinde olan yüksek öğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ortaöğretim başarı puanlarının %40ına kadar ek puan verilir ve diğer lise mezunlarına göre daha avantajlı olurlar.

6-Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.

7-Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst dereceyle işe başlarlar.

8-Teknik lise mezunlarına,3308 sayılı kanuna göre, doğrudan İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.

9-Meslek Lisesi mezunları,3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 30.maddesi gereğince işyeri açabilmek için şart olan ustalık unvanına kendi mesleklerinde 1 yıllık pratik çalışma yaptıktan sonra girecekleri sınav sonrasında ulaşırlar.

10-Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.

11-Eğitimleri süresince iş hayatlarını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİNİN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

1-İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun askeri ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret alırlar.

2-İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar.

3-Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.

4-Eğitimleri, süresince muayene ve tedavi masrafları sosyal sigorta kurumuca karşılanır.

5-Okul atölyelerinde bulunmaya eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkânına sahip olurlar.

6-Mesleki bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler.

7-Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler

Yayın: 11.07.2017 - Güncelleme: 23.10.2017 16:26 - Görüntülenme: 2299